Kan lave tettheter av luselarver smitte oppdrettsfisken?

Kan lave tettheter av luselarver smitte oppdrettsfisken?

På Facebook-siden Villaksens venner foregår det en debatt om det er høy nok tetthet av luselarver i sjøen til at oppdrettslaksen kan bli smittet. Bakgrunnen er et referat i kyst.no fra Sealice2018 med overskriften Selv svært lave luselarvenivå kan smitte et anlegg. Det er NINA-forskeren Ingebrigt Uglem som skal ha sagt dette i et foredrag.

Uglem er referert slik:

Et annet spørsmål NINA stilte seg var om de observerte tetthetene av lus kan forklare luseinfeksjoner i anleggene? Den gjennomsnittlige lusetettheten var nemlig på 0,15 luselarver per kbm.

– Er dette en høy eller lav tetthet? Vel, om vi ser på omkretsen til et vanlig anlegg er det gjerne 450 ganger 150 meter. Ned til ti meters dybde er det da ca 100 000 kopepoditter i det vannvolumet til enhver tid. Da må man antagelig kunne kalle dette en høy infeksjonsrate, om disse kopeodittene driver gjennom merdene som kan ha 100 000 fisk i hver merd, sa han.

Uglem mener det derfor er rimelig godt samsvar mellom de lave lusetettheter som er i sjøen og den infeksjonsraten man opplever.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [162.00 B]

Stengt for kommentarer.
Tilbake