Er Norge det viktigste villakslandet?

Er Norge det viktigste villakslandet?

Vi hører ofte at Norge er det landet som har mest vill atlantisk laks, og at vi derfor har et spesielt ansvar for å ta vare på den. Det er supert at vi ønsker å ta ansvar for villaksen, men det er en myte at norsk villaks er spesielt viktig for villaksressursen i Nord-Atlanteren. Realiteten er at Norges andel av gytebestanden er i underkant av 14%. De viktigste landene for laksen er Storbritannia og Canada, som har henholdsvis 31 og 27% av gytelaksen.
Norge har derimot den desidert høyeste beskatningsprosenten, den høyeste andelen avlivet laks og den laveste andelen gjenutsatt laks. I 2016 ble 45% av all oppfisket og avlivet laks tatt i Norge. Bare 14% av de oppfiskete laksene ble gjenutsatt. I Skottland ble 69% gjenutsatt, og 55% i Canada.
Det betyr ikke at høstingen i Norge er utenfor bærekraftige rammer. Derimot betyr det at landet med verdens største oppdrettsnæring er det eneste som fortsatt har et rimelig stort høstbart overskudd av villaks. Dette bevitner ikke akkurat at lakseoppdrett ødelegger for villaksen.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [162.00 B]

Stengt for kommentarer.
Tilbake