Om bloggen

Om bloggen

Velkommen til Aquabloggen!

Forfatteren av innleggene i denne bloggen er Jan Arve Gjøvik. Jeg er i dag pensjonist, og har vært fiskeoppdretter i storparten av mitt yrkesaktive liv. Av utdanning er jeg biolog.

De siste årene har jeg skrevet artikler og holdt foredrag om tema knyttet til oppdrettsnæringen. Først og fremst har dette dreid seg om lakselus og rømt oppdrettslaks. Jeg er kritisk til gjengse oppfatninger om at lakselus påvirker bestandsutviklingen til villaks og sjøaure, og trekker i tvil at effekten er så stor at den er målbar. Jeg er også kritisk til at rømt oppdrettslaks greier å påvirke villaksen negativt gjennom samavling med villaksen. Artikler om dette er bloggens to hovedtema.

Innholdet på bloggen

Artikler datert før november 2016 er publisert tidligere, men mange er nyredigerte og har fått tillegg. Innleggene er plassert i kategoriene lakselus, rømt oppdrettslaks, presentasjoner, rapporter, villaks og diverse. Presentasjonene er PowerPoint – presentasjoner av foredrag, og er mer eller mindre selvforklarende. Noen av rapportene er på over 100 sider, og passer antakelig for spesielt interesserte.

Alle artikler, presentasjoner og rapporter er datert med datoen da de først ble offentliggjort. Jeg prøver å kommentarer aktuelle saker, og legger dem ut på bloggen med uregelmessige mellomrom.

Hvordan kan du lese dokumentene?

Teknisk sett funger bloggen slik at du kan åpne dokumenter ved å klikke på de korte presentasjonene på oversiktssidene for hver kategori, eller på knappen Les mer. Artiklene, rapportene og presentasjonene vil da som regel dukke opp i en smal kolonne, som noen vil synes er lite lesbar. Hvis du klikker på firkanten med pil øverst i høyre hjørne, vil teksten dukke opp i et nytt vindu. Ved å klikke på + knappen, øker du størrelsen på dokumentet.

Du vil også se en lenke nederst til venstre, som gjør det mulig laste ned dokumenter i pdf-format. For å lese på mobiltelefon, anbefaler jeg nedlastning av pdf-filer.

Ved å klikke på knappen Tilbake i høyre kolonne, kan du lukke en artikkel og vende tilbake til toppen på den kategorien du er inne i.

De 5 sist publiserte innleggene er listet opp i høyre kolonne, der du også finner knapper for de ulike kategoriene.

Noen ganger dukker thumbnail-bildene i artikkelpresentasjonen opp i sammentrykt form. Inntil jeg har funnet en fix for dette problemet, må du trykke på oppdater i nettleseren for å se bildene i korrekt format.

Bloggen er inntil videre ikke åpen for kommentarer. Det skyldes at jeg ikke regner med å ha kapasitet til å være redaktør for et kommentarfelt. Kanskje dette er uttrykk for overdreven optimisme. Det er mulig å sende meldinger til meg ved å klikke på Kontakt i menyen øverst.

I 2018 har antall daglige lesere økt kraftig, og varierer jevnt over mellom 500 og 1500.

 

Tilbake