Elvefiskere uten måtehold

Elvefiskere uten måtehold

Statistisk Sentralbyrå melder at sjølaksefiskerne økte fangsten med 11% fra i fjor til i år. Dette fikk Norske Lakseelver til å sette kaffen i halsen. De rykket ut med en melding om at fjordfiskerne ikke viser måtehold, i motsetning til elvefiskerne. – Det er sportsfiskere og grunneiere som bidrar til at elvene produserer nok fisk gjennom kultiveringstiltak og begrenset fiske. Sjølaksefiskerne på sin side bare høster, sa Torfinn Evensen, generalsekretær i NL.

Men heller ikke sportsfiskerne viser måtehold. De fisker atskillig mer enn sjølaksefiskerne, og er hovedansvarlig for å ha fisket ned den største elvestammen i Norge: Tana. Uten svikten i Tana ville fangsten av villaks vært stabil perioden etter 1990. I samme periode ble biomassen i oppdrettsanleggene mer enn 100-doblet. Hvorfor tror noen at det vil hjelpe villaksen å redusere lakseoppdrett?

Det har vært en drakamp siden 1980-tallet mellom sjø- og elvefiskere, som hele tiden har gått i elvefiskernes favør. Først fikk elvefiskerne oppslutning om å forby fisket med line og drivgarn. Deretter har det kommet en rekke innskrenkninger av fisket med kilenot og krokgarn, som har redusert både antall redskaper og lovlig fisketid. Dette har ført til at fangsten i elvene har økt omtrent 50%, og sjøfangsten har blitt redusert til det halve.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [162.00 B]

Stengt for kommentarer.
Tilbake