Janne Sollie og syndere som ikke angrer

Janne Sollie og syndere som ikke angrer

Janne Sollie, tidligere leder av Miljødirektoratet, feiret tidligere i år sitt 10-årsjubileum for spådommen om at oppdrettsnæringen ville utrydde villaksen i løpet av 5-10 år. Hun feiret med å erklære at hun ikke angret sine uttalelser. Det virker som hun mente at alarmen hennes fikk oppdretterne til å ta seg sammen, og at villaksen dermed ble reddet. Vi kan følgelig konstatere at klokskap ikke trenger å være en forutsetning for å bekle en rolle som miljødirektør.

Saken var en gylden mulighet for mediene til å gå tilbake til det som kom på trykk i perioden 2008-2010, da de såkalte fagmiljøene satte inn et støt mot oppdrettsnæringen. Det ble virkelig fart på nedgangsspiralen til næringens omdømme. Hvis mediene hadde orket å skrape litt i overflaten, ville de oppdaget at de var servile mikrofonstativ for useriøse spådommer. Men fra et journalistisk ståsted er det vel bedre å levere oppslag om at nå går det til helvete. Bransjen er ikke kjent for sin evne til selvkritikk, og gravende journalister graver som regel ikke dypt nok.

Oppdrettsnæringen hadde også en gylden mulighet til å sette ting på plass i kjølvannet av Sollies uttalelser, men kommunikasjonsdirektørene valgte å sitte stille i båten. De håper vel på et at mirakel vil snu omdømmespiralen. Det kommer i alle fall ikke til å skje som følge av enda flere oppslag om hvor mye penger oppdretterne tjener.

La oss se litt nærmere på hvordan oppdrettsnæringen tapte kampen om sitt omdømme.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [162.00 B]

Stengt for kommentarer.
Tilbake