Oppsiktsvekkende liten produksjon av luselarver i oppdrettsanleggene

Oppsiktsvekkende liten produksjon av luselarver i oppdrettsanleggene

HIs rapport om lusepåslag under smoltutvandringen er som vanlig alarmistisk. De skriver programmatisk: Foreløpige data indikerer moderat til stor negativ effekt av lakselus på utvandrende postsmolt i Hardangerfjordsystemet i 2023. Sogn: Foreløpige data indikerer en stor negativ effekt på den utvandrende postsmolten i 2023. Omtrent det samme skriver de hvert år.

La oss et øyeblikk anta at HI har rett i sine spådommer. Spørsmålet blir da: hvorfor er det så mye lus på villfisken, når kildeleddet for lusesmitte umulig kan være oppdrettslaksen? Data fra lusetellingene viser at det er få voksne hunnlus i anleggene under smoltutvandringen. I det følgende skal vi se hva Barentswatch-data kan fortelle om produksjonen av lusesmitte i oppdrettsanleggene.

Spoiler alert: svaret er at selv om hunnlusa i anleggene skulle finne på å klekke alle eggene sine i mai, blir likevel tettheten av luselarver i sjøen forsvinnende liten. Dessuten er smittetrykket fra anleggene omtrent det samme hvert år. Oppdrettslaksen kan derfor ikke forklare at noen år skulle være verre/bedre enn andre år mht lusesmitte og avledet luseindusert dødelighet.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [322.61 KB]

Stengt for kommentarer.
Tilbake