
Vekst uten fôr: hva skjedde med camelinaolje?
Skal lakseproduksjonen vokse, må det mer fôr til. Regjeringen sier i Hurdalsplattformen at råstoffet må komme fra bærekraftige kilder, og i størst mulig grad skal det produseres i Norge. NCE Seafood Innovation presenterte nylig en rapport om mulige nye råstoff for framstilling av laksefôr. Konklusjonen var at det ikke er mye å hente fra nye kilder i perioden fram til 2030, og i alle fall ikke i Norge. I dag produseres 8% av råvarene i Norge, og andelen blir mindre i 2030 dersom det blir betydelig vekst i lakseproduksjonen.
Merkelig nok er ikke camelinaolje nevnt i rapporten, til tross for at analysen bygger på tidligere analyser utført av bl.a. Sintef så sent som i 2020. Sintef-rapporten framsnakker Camelina sativa (norsk navn: oljedodre), som inneholder mye olje og omega-3, og som kan dyrkes i Norge hvis ønskelig. For noen år siden var det mye blest om camelina, som er en godt balansert olje som inneholder like mye omega-3 som fiskeolje (25%). Det ble gjennomført vellykkete fôringsforsøk med laks, og ifølge en artikkel i ilaks.no i 2016 snuste Skretting på dette råstoffet. Deretter ble det helt stille. Hva skjedde? En ren forglemmelse, eller har noen oppdaget noe som gjør camelina uaktuell?