Villaksmodellen er feil, og luselysene må skrotes

Villaksmodellen er feil, og luselysene må skrotes

Ganske nylig ble det publisert en irsk artikkel om hvor stor dødeligheten er for utvandrende smolt i den tidlige sjøfasen, og hvordan dødeligheten fordeler seg mellom ferskvann, estuariet og den første fjordfasen. Resultatet ble ca 40% total dødelighet i løpet av en 30 km lang utvandringsrute, som ble navigert av smolten i løpet 1-3 døgn. Nesten all dødelighet var i fjorden. Lignende forsøk med akustiske merker og lyttebøyer er utført flere ganger i Norge, og har gitt langt høyere målt dødelighet i fjordfasen; som oftest omkring 60-70% i løpet av en ukes tid.

Omtrent samtidig publiserte NINA en rapport om sjøoverlevelsen til smolten fra elva Vigda i Trondheimsfjorden. Elva ligger mellom Orkla og Gaula på sørsiden av fjorden. Her ble det funnet at omtrent 8% av PIT-merket smolt ble registrert på antennene i Vigda som tilbakevandret voksenlaks. 8% er et minimumstall, fordi streifere til andre elver enn Vigda ikke plukkes opp i denne typen forsøk.

Disse observasjonene støtter opp om at den norske villaksmodellen med 10 mill utvandrende villsmolt og 0,5 mill tilbakevandrende voksenlaks (95% dødelighet) er feil. Konsekvensen er at det ikke er mulig for såkalte eksperter å gjette på luseindusert dødelighet.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [272.07 KB]

Stengt for kommentarer.
Tilbake