Er det sant at genetisk påvirkning fra rømt oppdrettslaks gir færre storlaks i elvene?

Er det sant at genetisk påvirkning fra rømt oppdrettslaks gir færre storlaks i elvene?

I mars 2017 dukket det opp en artikkel publisert i Nature Ecology and Evolution som hevder at villaks som er genetisk påvirket av oppdrettslaks har en annen alder og størrelse når den blir kjønnsmoden enn villaks uten oppdrettslaks i slektstreet. Ifølge forfatterne vil dette blant annet føre til at det blir færre storlaks i elvene, og at storlakselvene blir mer lik smålakselvene.

Men faktisk har det blitt færre smålaks og flere mellom- og storlaks i studiens utvalg av storlakselver. Hva kan da årsaken være til at forskerne kom fram til et kontrafaktisk resultat? Det kan være så enkelt at valg av periode (2009-2014) gir en annen fordeling mellom størrelseskategoriene enn den lengre 20-årsperioden 1997-2016. Resultatene de fikk kan imidlertid også skyldes en målemetode som ikke skiller godt nok mellom rømt oppdrettslaks og krysninger (hybrider). Kurvene som er vist i artikkelen kan være produsert av noen få laks i høyre ytterkant av grafikken. Disse individene kan være feilklassifisert som villaks med høy genetisk påvirkning av oppdrettslaks. Uansett er det et svært lite antall fisk som har frembrakt en helningsvinkel litt større enn 0. Det er på grensen til statistisk manipulasjon å framstille resultatet som sikkert.

Det er heller ikke lett å forstå at endringene som er beskrevet er skadelige. Hvis forfatternes ulike måltall er korrekte, viser det seg nemlig at villaks som er mest påvirket av «oppdrettsgener» får økt vekt sammenlignet med dem som er lite påvirket. Folk som ikke er forhåndsprogrammert til å mene at rømt oppdrettslaks er en katastrofe, må få inntrykk av at det er forbausende små effekter av genetisk påvirkning, eller endog at endringene kan være positive.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [162.00 B]

Stengt for kommentarer.
Tilbake