Taper vi kampen mot lusa?

Taper vi kampen mot lusa?

Dette er vinklingen i et oppslag i Dagens Næringsliv fredag 18.august: «Lusen som ingen kan knekke». Det er Kevin Glover fra HI som har latt seg intervjue i anledning av lanseringen av en artikkel som hevder at lusa kan utvikle motstandskraft mot ferskvann og varmt vann. Norsk Industris Stein Lier-Hansen ble intervjuet, og uttalte at dette er ekstremt alvorlig. Vi må ha nulltoleranse for lus, sa han, og den eneste løsningen er å skille ytre og indre miljø slik at laksen ikke kommer i kontakt med lus. Alf-Helge Aarskog fra Marine Harvest er sitert på at lakselus fortsatt er den største utfordringen for oppdrettsnæringen, og at den endelig løsningen enda ikke er på plass.

Hvilket inntrykk sitter en gjennomsnittlig avisleser igjen med? De ser vel for seg en næring utenfor kontroll, som ødelegger villaksen og generelt er en trussel mot naturmiljøet. Det eneste håpet er oppdrett i lukka anlegg. Den mest edruelige kommentaren kom faktisk fra Sissel Rogne, direktøren i HI, som i et oppslag på HIs hjemmeside minner om at resistens ikke er absolutt, men et spørsmål om grad, og at det er viktig å ikke overdrive betydningen av resultatene fra denne ene studien.

Det er kanskje ingen alvorlige feil ved studien til Glover og co, men presentasjonen ble til et propagandainnlegg for lukka anlegg. Var det planlagt eller et arbeidsuhell?

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [162.00 B]

Stengt for kommentarer.
Tilbake