Fortellingen om villaksen må skrives om

Fortellingen om villaksen må skrives om

Norsk villaks er i pen framgang. Det er mer villaks på innsig mot kysten nå enn for et par tiår siden. Dette framgår av statistikk som viser fangst pr fiskedøgn på kilenøter og krokgarn, og bekreftes av modelleringer av innsiget i regi av det Vitenskapelige råd for lakseforvaltning. Dette er smått oppsiktsvekkende, fordi veksten i innsiget har kommet til tross for at overbeskatning av Tanalaks siden 1970-tallet hittil har redusert elvas bidrag med 100.000 laks pr år.

200.000 flere villaks er nå på innsig mot kysten av Norge enn for 12-14 år siden. Antall gytelaks har økt fra 200.000 til 300.000 siden 2007. Totalfangsten av laks har vært omtrent den samme i hele perioden. Kollapsen i Tana har blitt kompensert av økt innsig av laks hjemmehørende i de øvrige elvene. Det innebærer at produksjonen av tilbakevandrende laks har økt med 200.000 i perioden.

Hvis Tana hadde produsert som den kunne, ville produksjonen av norsk villaks vært på et solid nivå, selv om fisket ikke ville tangert superårene på 1970- og 1980-tallet. Det var på denne tiden rovfisket nådde et høydepunkt. Det høye fangstnivået var et resultat av at villaksen på denne tiden var under nedfisking.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [162.00 B]

Stengt for kommentarer.
Tilbake