HI slapp katta ut av sekken: de vet ikke om lus påvirker tilbakevandringen av villaks

HI slapp katta ut av sekken: de vet ikke om lus påvirker tilbakevandringen av villaks

Både Fiskeribladet og iLaks begynte denne uka å interesse seg for luseforskningen. Vi bør krysse fingrene, og håpe at dette ikke bare er forbigående blaff. Luseforskningen fortjener et kritisk trykk mot seg.

Fiskeribladet publiserte et intervju med Jens Christian Holst, der han fikk anledning til å gjenta poenger han i flere år har framført mot HIs metoder, resultater, tolkninger og kommunikasjon, selvfølgelig uten å bli hørt. I et tilsvar til Holst sier nå Ørjan Karlsen, leder av luseforskningen ved HI, at det kan være gode grunner til å se nærmere på makrellens nedbeiting av laksens planktonføde.

Et annet av Holsts poenger er at tråling etter postsmolt i fjordene gir et skjevt utvalg av laksesmolt. Han mistenker at det er syk fisk som blir gående i fjordene og samle lus, og at trålmetoden fører til en overrepresentasjon av individer med mye lus. Dette temaet ble forfulgt av iLaks, som gjennomførte et e-post intervju med Ørjan Karlsen, der Karlsen sier at de er godt fornøyd med sine metoder, men at han ikke ser bort fra at det kan bli justeringer. iLaks er optimistisk nok til skrive dette i artikkelens heading: HI-forsker om lakselus: – Modellen under utvikling, og vi ser ikke bort fra at det kan bli justeringer. Vi bør kanskje legge inn dette i våre aftenbønner.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [162.00 B]

Stengt for kommentarer.
Tilbake