Hva forteller utviklingen til de europeiske sjøaurebestandene om lakselus og oppdrett?

Hva forteller utviklingen til de europeiske sjøaurebestandene om lakselus og oppdrett?

Den forteller at lakselus har hatt liten betydning som bestandsregulerende faktor.

Dette er den første av 2 artikler om sjøaure. Denne første artikkelen handler om status og utvikling for sjøaurebestandene i de fleste av landene i Europa med sjøaure. Sjøauren gjennomgikk flere steder bestandskollapser på slutten av 1980-tallet, både i områder med oppdrett og i store, oppdrettsfrie områder. En bedre forklaring på dette enn lakselus, synes å være en kombinasjonseffekt av overbeskatning og et økologisk regimeskifte som ga sjøauren et dårligere mattilbud.

På den andre siden var det mange bestander som verken kollapset eller gjennomgikk en spesielt negativ utvikling. Slike bestander finner vi på tilsvarende vis i områder med og uten oppdrett. I det hele tatt er korrelasjonen mellom oppdrett og sjøaurens utvikling fraværende.

Den neste artikkelen skal mer spesifikt analysere sjøaurens overlevelse år for år i løpet av livsløpet, og belyse hvorfor sjøauren ikke tåler et beskatningsnivå som er tilnærmet like høyt som for laksen. Livsløpsanalyser av sjøaurebestander kan bli basis for å gi beskatningsråd som kan gjenreise skadde sjøaurebestander. Elva Dee i Wales og Guddalselva i Hardanger vil bli brukt som eksempler.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [162.00 B]

Stengt for kommentarer.
Tilbake