Laks utnytter ikke fôret mer effektivt enn andre husdyr

Laks utnytter ikke fôret mer effektivt enn andre husdyr

Oppdrettsindustrien har publisert en rekke sammenligninger av effektiviteten i lakseoppdrett i forhold til landbrukets husdyr. Alle går i laksens favør med god margin. Slike sammenligninger er ikke så liketil å utføre som vi liker å tro. I denne artikkelen blir norsk oppdrettslaks sammenlignet med samla produksjon av husdyrprodukter i norsk landbruk. Resultatet er at samme mengde samfengt kraftfôr gir bare 8% mer animalsk protein i lakseoppdrett. Og tar vi i betraktning at storparten av kraftfôret som brukes av landbrukets husdyr høstes på lavere nivå i næringsnettverket, blir det vel hipp som happ eller kanskje vekta til og med tipper i landbrukets favør.

Årsaken til at sammenligninger kommer ut til fordel for laksen, er at det er bare kjøttet som regnes med. Men kombikua NRF (norsk rødt fe), som kombinerer høy ytelse for både melk og kjøtt, gjør at produksjon av animalsk protein i norsk landbruk er effektiv ressursbruk. Melkeprodukter utgjør 66% av energiutbyttet fra norske husdyr.

Landbruket jukser når de snakker om nasjonal sjølforsyning av mat. Norge er storleverandør av mat til verdensmarkedet pga fiskeeksporten. Måling av sjølforsyningsgraden basert på energiinnholdet i landbruksvarer er sterkt misvisende, og bør kalles politisk propaganda. Sjølforsyningsgraden av matprodukter fra landbruket er faktisk ganske god og økende. I en nødsituasjon vil Norge ha svært god matsikkerhet i mange år ved å foreta enkle tilpasninger.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [928.95 KB]

Stengt for kommentarer.
Tilbake