Kunsten å lyve med statistikk

Kunsten å lyve med statistikk

Da Aftenposten skulle presentere en gladnyhet om godt laksefiske i elvene i år, utstyrte de artikkelen med et grafisk bilde som viser at antall oppfisket og avlivet laks i 2021 hadde sunket til 30% av antallet i 2000. Folk flest oppfatter dette som at villaksen er i kritisk tilbakegang. Meldingen var at et godt lakseår er vel og bra, men trenden er at det går nedenom og hjem. Dette føyer seg inn i rekken av artikler Aftenposten har publisert de siste tiårene, og som tegner et bilde av villaks som bukker under på grunn av lakseoppdrett.

Grafikken er konstruert ved å velge det beste lakseåret siden tidlig på 1980-tallet som startpunkt. Serien avsluttes med 2021, som var det dårligste fiskeåret i manns minne. 2021 var preget av tørke, lite og varmt vann i elvene, og følgelig dårlig fiskebett. Statistikken over oppfisket og avlivet laks i elvefisket gir et svært fortegnet bilde av status for villaksen. Når vi summerer oppfisket laks i elv og sjø med antall gjenværende gytelaks etter avsluttet fiske, og justerer for effekten av kollapsen for Tanalaksen, blir bildet at villaksen har vært i framgang de siste 15 årene.

Som vi skal se, er det ikke enkelt å tegne et sannferdig bilde av status for villaksen ved hjelp av tilgjengelige data. Det er vel for mye å håpe på at det Vitenskapelige råd for laksefiske skulle finne på å gjøre en gjennomtenkt analyse av dette, så vi satser på å være selvhjulpne.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [477.12 KB]

Stengt for kommentarer.
Tilbake