NORCE med data om Vosso som ikke støtter konklusjonen

NORCE med data om Vosso som ikke støtter konklusjonen

Norce sin nye rapport om Vosso-prosjektet konkluderer forutsigbart med at Vossolaksen plages mest av lus og genetisk forurensing. Begrunnelsen for denne konklusjonen må være behovet for indre lutring, for hvis forskerne skulle finne på å ta sine egne observasjoner alvorlig, ville konklusjonen bli at lus og genetikk har fint lite med Vossolaksens misære å gjøre.

Vi har ingen opplysninger om hva forskningen har kostet, men det er ikke urimelig å tenke at pengene kunne vært bedre anvendt til innkjøp av smoltskruer og annet utstyr som kunne fange storparten av smolten i Vosso før den vandrer ned i Evangervatnet, og deretter frakte den ut på kysten forbi predasjons- og giftbeltet i Osterfjorden. I Evangervatnet forsvinner nemlig 60% av smolten, og ytterligere 20-30% i Osterfjorden.

Storparten av tapet skyldes predasjon, og en god del svekkes av aluminiumsforgiftning i brakkvannet i Bolstadfjorden og de indre delene av Osterfjorden. Utsleping av smolten fra Bolstad til Manger ute på kysten øker smoltoverlevelsen med omtrent 20- til 50-gangen, eller fra omtrent 0 for smolt sluppet ovenfor Bolstadøra til 3-4% ved Manger. Lus har ingen effekt på smolttapet, slik som forskerne selv påviser med sine data. Jeg tipper at fangst og frakt vil koste 5-10 mill pr år. Forskningen koster trolig det mangedobbelte, og har gitt 0 i praktisk effekt for Vossolaksen. Det er ikke en redningsaksjon som foregår, men misbruk av penger.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [423.12 KB]

Stengt for kommentarer.
Tilbake