Orkla-rapport bekrefter bestandsreduserende overbeskatning

Orkla-rapport bekrefter bestandsreduserende overbeskatning

Skandinavisk naturovervåkning har levert en ny rapport som kaster omkull på tilvendte forestillinger om årsakene til at laks og sjøaure sliter i mange vassdrag . SNA har overvåket bestandene i Orkla i 5-årsperioden 2013-2017. Det korte referatet er at overbeskatning reduserte gytebestanden av laks langt under bærekraftig nivå.

Det har imidlertid vært en pen økning de siste årene. I 2017 var gytebiomassen av hunnlaks ca 14 tonn, opp fra 3,5 tonn i 2013. Gytebestandsmålet for Orkla er 18,9 tonn. Vassdraget er enda et godt stykke unna GBM, men tydeligvis på bedringens vei. Det er innføringen av stadig strengere fangstkvoter og fang-og-slipp som er årsaken til framgangen. I gjennomsnitt for de 5 årene var over 80% av gytelaksen i Orkla innom et fangstredskap, og i 2013 var dette tallet hele 86%. Dette demonstrerer hvilket fangsttrykk laksen er utsatt for i populære elver.

I 2017 ble 70% av elvefangsten satt ut igjen, opp fra 23% i 2012. Det er kraftig lut som må til for motvirke effekten av fisketrykket.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [162.00 B]

Stengt for kommentarer.
Tilbake