Ut mot havet for villaksforskningen

Ut mot havet for villaksforskningen

Fokus for forskningen har gradvis blitt flyttet fra elv til fjord og videre til havs. Det innebærer et skifte fra reproduksjon og rømt oppdrettslaks (elv) og lus (fjord) og videre til mattilgang og predasjon (havet). Det er bra. 2 prosjekt som fokuserer på havfasen er under oppstart, det ene i regi av norske forskningsinstitutter og det andre i regi av et internasjonalt miljø.

Allerede da SALSEA-prosjektet rapporterte sine funn i 2012, var det klart at oppdrett hadde fint lite å gjøre med villaksens tilbakegang. Årsaken til det synkrone kollapset i hele laksens utbredelsesområde i Nord-Atlanteren var et økologisk regimeskifte i havet på slutten av 1980-tallet.

Anti-oppdrettslobbyen utnyttet sammenfallet i tid mellom skiftet i havmiljøet og framveksten av oppdrett til å hevde at oppdrett var årsaken til villaksens problemer. Mot bedre vitende fortsatte de med dette, også etter SALSEA-rapportene.

Nå kommer oppfølgerne til SALSEA 6 år senere. Hvorfor så lang tid etterpå? Var det for å få noen ekstra år til å trakassere oppdrettsnæringen?

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [162.00 B]

Stengt for kommentarer.
Tilbake