Hva om fisk kan føle?

Hva om fisk kan føle?

Dette er tittelen på et kapittel i en ny bok om dyrevelferd i sin alminnelighet. Boka heter Animal Welfare in a Changing World. Bidragsyterne har det til felles at de vil gi husdyr utvidete rettigheter, først og fremst retten til liv uten lidelse. Kapittelet om fisk er skrevet av Victoria Braithwaite. Problemstillingen hun diskuterer er hva vi skal gjøre hvis fisk kan føle. Selv er hun ikke i tvil om at fisk kan føle smerte og har kapasitet for å oppleve frykt, stress og negative følelsesmessige og stemningsmessige tilstander.

Spørsmålet hun diskuterer er hvordan vi skal forholde oss til fisk i oppdrett, samt fisk som fiskes i kommersielle fiskerier. Det ble visst ikke plass til fisk i akvarier, forsøksfisk og fisk som fiskes for sportens skyld.

Vi har lett for å blåse av Braithwaites bekymringer, og skrive dette på kontoen for urbane myter. Men så lett slipper vi ikke unna. Tankene som Braithwaite bringer til torgs har festet seg i Mattilsynet og veterinærfaget. Mattilsynet har allerede innført velferdsprotokoller for å beskytte forsøksfisk mot smerte og stress, begrunnet nettopp med at dette er virveldyr som føler smerte på samme måte som varmblodige virveldyr. Pr implikasjon vil det være merkelig å beskytte forsøksfisk mot behandling som er antatt å redusere dens velferd, hvis dette ikke også gjøres for oppdrettsfisk.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [162.00 B]

Stengt for kommentarer.
Tilbake