Redningsaksjon for HI sin lusemodell falt i fisk

Redningsaksjon for HI sin lusemodell falt i fisk

Forskere ved HI har publisert en artikkel som foregir å evaluere lusemodellens evne til å predikere mengde lus på sjøaure. Artikkelen presenteres slik på HIs hjemmeside:

Forskerne har sammenlignet antall lus på villfisk med resultatene fra lusemodellen. Svaret var tydelig: modellen forteller når og hvor villfisk får lakselus.

Det er en underdrivelse å si at dette er en overdrivelse. Det eneste som er påvist er at sjøaure får påslag av lus. Det får den noen ganger også i områder uten oppdrett. Det er f.eks. masse lus på sjøauren i Oslofjorden i år. HIs modell har ingen prediktiv evne mht å kvantifisere lakseluspåslag på sjøaure. Implikasjonen er at den heller ikke er egnet som varsel for tiltak i oppdrettsanleggene. Den dysfunksjonelle modellen er selve grunnmuren i trafikklysordningen, som pr logisk slutning derfor må skrotes.

Tidligere og pågående videotellinger av sjøaure i elver i Hardanger viser at sjøaurebestandene er sterkt økende. Hvordan forklarer modellmakerne at sjøaurebestander kan bygge seg opp igjen i et rødt PO, når modellen spår høy og ekstraordinær dødelighet?

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [162.00 B]

Stengt for kommentarer.
Tilbake