Modellekspertene Jensen og Sandberg

Modellekspertene Jensen og Sandberg

Kritikken av SSBs makroøkonomiske modeller viser en forunderlig likhet med lusemodellene. I en kommentar i Dagens Næringsliv 23.11.2017 skriver Bård Bjerkholt at flere økonomer stiller spørsmål ved den verktøykassen SSBs makroforskere holder seg med. «Mens byråets analyser blir brukt som sannhetsbevis i samfunnsdebatten, er metodene som blir brukt til å fremskaffe dem, til dels gått ut på dato.»

Bjerkholt referer til ekspedisjonssjef Amund Holmsen i Finansdepartementet, som ga SSBs oppdragsforskning for Frp og Arbeiderpartiet det glatte lag. «Byrået regnet seg blant annet frem til at et forslag om massive avgifts- og skattelettelser fra Frp ville resultere i lavere rente. Dette økonomiske kinderegget var noe man formodentlig ristet på hodet av i Norges Bank og i Finansdepartementet.» Men Siv Jensen var fornøyd. 

Ligner ikke dette fælt på NFDs bestilling til HI, VI og NINA om å fargelegge POene? Ved hjelp av ubrukbare modeller greide et knippe eksperter å fargelegge kysten med en viss variasjon i rødt, gult og grønt. Dermed fikk Fiskeriminister Per Sandberg akkurat det han ønsket seg, nemlig en palett som demonstrerte at her er det itteno knussel. Han er hard mot de onde, og god mot de snille, akkurat som Fantomet.

Som Sandberg selv har sagt i diverse intervjuer: ettersom det protesteres på begge fløyer, viser det at balansen er god. Den politiske logikken er at når alle er misfornøyde, har man truffet blink.

Politikk er nok noe annet enn framskrittsvennlig industriutvikling.

Stengt for kommentarer.
Tilbake