Rømt oppdrettslaks: faren over?

Rømt oppdrettslaks: faren over?

Det er nylig publisert to rapporter som viser at det nesten ikke finnes rømt oppdrettslaks i 8 undersøkte elver. 7 av dem er nasjonale laksevassdrag. Forskerne bak undersøkelsene tør selvfølgelig ikke si det med rene ord: nemlig at rømlinger ikke lengre er et problem for villaksen.

Men forskningsstøtten øker for at rømt oppdrettslaks blir et stadig mindre problem. La oss for et øyeblikk se bort fra at rømlinger sannsynligvis aldri har vært en reell trussel mot villaksens genetiske integritet, og nøye oss med å konstatere at innslaget av rømlinger i de aller fleste elvene nå er langt lavere enn 4%. Dette prosenttallet er ansett som grensen for moderat (liten effekt/lav risiko) innblanding.

Det er forunderlig at oppdrettsnæringen ikke selger inn de gode nyhetene med full styrke til politiske beslutningstakere og allmennheten. Som kjent er rømt oppdrettslaks ifølge det Vitenskapelige råd for lakseforvaltning den største trusselen, etter at rådet nedgraderte påvirkningen fra lakselus litt i sin siste rapport. Tvilens orm har øyensynlig begynt å gnage i deres hjerter mht til lus. Kommer det snart en endring mht rømt oppdrettslaks?

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [162.00 B]

Stengt for kommentarer.
Tilbake