Hvorfor tør ikke forskere snakke sant om rømt oppdrettslaks?

Hvorfor tør ikke forskere snakke sant om rømt oppdrettslaks?

Det er nå helt ubetydelige mengder oppdrettslaks som går opp i elvene. En re-analyse av data innsamlet for å beskrive andel oppdrettslaks i lakseelvene viser dette. Siden 2014 har det nasjonale gjennomsnittet for andel oppdrettslaks i elvene stupt. Årsaken er at oppdrettslaksens overlevelse etter rømning raskt går mot 0. Dette er en effekt av avl og domestisering, som betyr at rømlingene blir eliminert av predatorer.

Den forrige blogg-artikkelen beskriver et forsvinnende lite antall rømt oppdrettslaks i elvene med referanse til observasjoner fra Trøndelag og Finnmark. Vi skal her se på nasjonale gjennomsnitt og trender over tid. Det viser seg at det sannsynligvis var 2000-3000 oppdrettslaks som gikk opp i elvene i 2017. Dette er mindre enn 1% av villaksoppgangen. Sportsfisket, overvåkningsfisket og OURO-uttak sørget at det ble mindre enn 2000 igjen i gytetiden, kanskje bare 1000. En ukjent andel av oppvandrende oppdrettslaks, men atskillig færre enn 50%, er gytemodne og formeringsdyktige hunnlaks. Kanskje ingen.

Såkalt genetisk introgresjon er i praksis eliminert. Naturlig seleksjon vil reversere eventuelle uheldige genetiske endringer i løpet av få år.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned PDF.. [162.00 B]

Stengt for kommentarer.
Tilbake